گزارشی از شب بخارا
برای عبدالحسین زرین کوب
برای عبدالحسین زرین کوب
آنچه باید باقی بماند،ایران است
یکصدوششمین شب از شب های مجله بخارا(که به منظور بزرگداشت بزرگان فرهنگ، ادب و هنر ایران و جهان برگزار می شود) به بزرگداشت دکتر عبدالحسین زرین کوب اختصاص داشت.این مراسم عصر روز دوشنبه 25/10/91 با همکاری موسسه فرهنگی، هنری ملت، بنیاد موقوفات دکتر افشار، کمیسیون ملی یونسکو، دایره المعارف بزرگ اسلامی، گنجینه ایرج افشار و به همت علی دهباشی سردبیر مجله بخارا ، در محل ساختمان کانون زبان فارسی (موقوفات افشار) در تهران برگزار شد. نخستین سخنران این مراسم سید کاظم موسوی بجنوردی رئیس مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی بود. سخنران بعدی این مراسم دکتر صادق سجادی بود. وی نکاتی درباب اهمیت دکتر زرین کوب بیان کرد: آثار مکتوب استاد زرین کوب ، علاوه بر کمیت کم نظیر از کیفیتی سخت ممتاز و پرفایده برخوردار بود که الهام بخش صدها کتاب، مقاله و رساله شد. او همچنین به بررسی اهمیت آثار استاد زرین کوب در باب تاریخ ایران، خصوصا در قرون اسلامی و احاطه و دقت نقادانه ایشان بر منابع تاریخی پرداخت. وی زرین کوب را از نخستین محققان ایرانی دانست که درباره اهمیت متون ادبی، انواع تذکره ها، آثار نظم و نثر، سیاحت نامه ها، مکاتبات رسمی و دیوانی در تحقیقات تاریخی، سخن گفته و آنها را بر اساس زمان و مکان، دسته بندی و ارزش گذاری کرده است.
سخنران بعدی این مراسم، دکتر اسداله امیری، نویسنده و رایزن فرهنگی سفارت افغانستان در ایران بود. وی در وصف استاد جمله ای از بیهقی نقل کرد: « مرد آنگاه، آگاه شود که نوشتن گیرد و بداند که پهنای کار چیست. و دکتر زرین کوب همان آگاه بود که به پهنای فرهنگ و ادب دانست و به پهنای فرهنگ و ادب نوشت.»
در بخش بعدی مراسم، دکتر روزبه زرین کوب ، برادرزاده دکتر عبدالحسین زرین کوب در خصوص مقالات و یادداشتهای روزانه استاد تحت عنوان« تقویم پارینه» سخن گفت و توضیحات مفصلی در خصوص مقالات، یادداشت ها و دستنوشته های استاد داد. وی از قول استاد گفت:« عمر مورخ و عمر کتاب البته به سر می آید و آنچه باید باقی بماند،عمر ایران است.»
در ادامه، علی دهباشی سخنانی تحت عنوان « دکتر زرین کوب و نهضت فرهنگی ایران» ایراد کرد: استاد ما، دکتر زرین کوب دانش آموخته و رهرو نهضت نوین فرهنگی ایران بود. این نهضت از سال های نخستین سده اخیر آغاز گشته و می کوشید تا با نگاهی منتقدانه و عالمانه به میراث ادبی و فرهنگی ایران زمین، گوهر بی همتای ادب و فرهنگ فارسی را از ویرانی و آلودگی رهانیده و زبان کهن فارسی را از حشو و زوائد بی جا پیراسته و نهال ادبیات نوین ایران را بارور سازد. فعالیت شبانه روزی این مرد برجسته و کمنظیر و دیگر یاران متقدم و متاخرش، شکل دهنده نهایی ترین تصویر و توصیف عالمانه از فرهنگ، تاریخ و ادب ایران زمین است.
در بخش بعدی برنامه، نوشته ای از دکتر قمر آریان( همسرو یاور دکتر زرین کوب ) تحت عنوان « روایت یک شاهد عینی» قرائت شد. این روایت به خصایص نیکو و متواضعانه، دقت و همت ایشان می پردازد.
بهاءالدین خرمشاهی نیز در بخشی دیگر با یادآوری جایگاه استاد در تاریخ، ادب و فرهنگ ایران زمین، چند رباعی و قصیده را که برای ایشان سروده بود، قرائت کرد. در پایان برنامه دقایقی از سخنرانی دکتر زرین کوب در انجمن مفاخر پخش شد.
استاد زرین کوب ، در سال 1301 در بروجرد به دنیا آمد و تا پایان مقطع متوسطه در بروجرد و خرم آباد تحصیل کرد. پس از آن در دبیرستان های بروجرد و خرم آباد مشغول به تدریس شد. در همین دوره نخستین کتاب او به نام« فلسفه شعر، یا تاریخ تطور شعر و شاعری در ایران» در بروجرد منتشر شد. سپس در سال 1324 در رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تهران پذیرفته شد. در سال 1334 از رساله دکتری خود دفاع کرد. سپس عهده دار تدریس در دانشگاه تهران و دانشکده هنرهای دراماتیک شد. وی از سال 1341 به بعد در فواصل مختلف در دانشگاه های تهران، آکسفورد، سوربن، هند، پاکستان، کالیفرنیا و پرینستون به تدریس پرداخت. حاصل عمر استاد علاوه بر تدریس، تالیف 400 عنوان کتاب، مقاله و رساله ارزشمند علمی و ادبی و فرهنگی و تاریخی است. از دیگر فعالیت های وی مدیریت روزنامه و مجله، همکاری در تالیف دایره المعارف فارسی(مصاحب)، ایرانیکا(در آمریکا)، اسلامی(در هلند)، بزرگ اسلامی( در تهران) و تاریخ ایران کمبریج بوده است. وی در سال 1353 برای اولین بار دچار عارضه قلبی شد و در پی آن برای معالجه به طور مداوم به اروپا و آمریکا سفر می کرد. در سال های پایانی عمر، به دلیل بیماری متحمل رنج و مشقت فراوان شده و در نهایت در 24 شهریور 1378 در تهران درگذشت.
از کتب او می توان: دو قرن سکوت، از کوچه رندان، تاریخ تصوف، تاریخ ایران بعد از اسلام، و روزگاران ایران( گذشته باستانی ایران) را نام برد.
شایان ذکر است که نخستین بار به همت حمید ایزدپناه، مدیر وقت اداره فرهنگ و هنر لرستان، مراسم تجلیل باشکوهی برای ایشان در خرم آباد ترتیب داده شده بود.
بهرام غضنفری
__._,_.___
--
اين نامه به دنبال عضو يت شمادرگروه كتابهاي رايگان فارسي ارسال شده است.
وبلاگ ما:
http://persianbooks2.blogspot.ru
آدرس ارسال نامه:
persianebooks@googlegroups.com
برای قطع اشتراك :
persianebooks+unsubscribe@googlegroups.com
مطالب وكتابهاي مروج خشونت وتجزیه طلبی و تروریسم ،ضد دولتي وضدديني و کتب قابل خرید دربازاررسمی ایران و کتب چاپ خارج(مشمول کپی رایت) براي اين گروه ارسال نخواهد شد.
لطفا موقع ارسال نامه به گروه حتما این موارد را درنظر بگیرید و لطفا موضوع نامه را نيزبه طور كامل ذكر كنيد
و از نوشتن به رسم الخط فینگلیش پرهیز کنید.
http://groups.google.com/group/persianebooks?hl=en
برای کمک به ارتقاء فرهنگ کتابخوانی، نامه های گروه را براي دوستان كتابخوان خود بفرستیدواز آنها بخواهید که در گروه عضو شوند.
خبر خوان وبلاگ:
http://feeds.feedburner.com/ketabxaneh
آدرس گزیده مطالب جالب ديگر تارنماها:
http://persianbooks-harfha.blogspot.com
برای یافتن شرایط عمومی وپرسش و پاسخ ها از این آدرس استفاده کنید:
http://book-faqs.blogspot.com
---
شما به این دلیل این پیام را دریافت کردهاید که در گروه Google Groups "کتاب های رایگان پارسی" مشترک شدهاید.
برای لغو اشتراک در این گروه و قطع دریافت ایمیل از آن، ایمیلی به persianebooks و unsubscribe@googlegroups.com ارسال کنید.
جهت پست کردن مطلب به این گروه، ایمیلی به persianebooks@googlegroups.com ارسال کنید.
از این گروه در http://groups.google.com/group/persianebooks?hl=fa دیدن کنید.
برای گزینههای بیشتر، از https://groups.google.com/groups/opt_out دیدن کنید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر