به گروه اینترنتی جذاب و پر از اطلاعات و کتابهای جالب کتابهای رایگان فارسی خوش آمدید. از آرشیو ما در پایین صفحه نیز دیدن کنید

۱۳۹۱ دی ۱۵, جمعه

{خبرنامه کتابهای رایگان پارسی} خبر تاریخی

چون مسایل قدیم و جدید افغانستان به شناخت بهتر مسایل تاریخی ایران هم ربط دارد این خبر برای شما فرستاده می شود
با درود
م.ف.ب
========================================


جنیزه افغان: 'اسناد پیشینه هزارساله یهودیان در افغانستان امروز'

کتابخانه ملی اسرائیل به گنجینه‌ای از نسخ خطی عبری دست یافته که از شمال افغانستان پیدا شده است.

این نسخ خطی نخستین تصویر مستند از حضور منسجم و پویای یهودیان در منطقه آسیای میانه را در هزار سال پیش به دست می دهد. پژوهشگران گفته‌اند که این اسناد که به "جنیزه افغان" مسمی شده، از زمان کشف "جنیزه قاهره" در صد سال پیش، مهمترین کشف اسناد مربوط به تاریخ یهودیان است.

جنیزه، یک واژه عبری است که تقریبا به معنی "ذخیره‌گاه" است و به محل نگهداری کتب و اسناد در کنیسه‌ها و گورستان‌های یهودیان گفته می‌شود.

به نوشته روزنامه اسرائیلی هاآرتص، این اسناد توسط روستاییان در منطقه‌ای در نزدیکی مرز افغانستان و ازبکستان یافت شده و سپس در بازارهای بین‌المللی مانند سوئیس، بریتانیا و چند کشور دیگر دست به‌دست شده بود.

هاآرتص نوشته است که یک تاجر آثار عتیقه از بیت‌المقدس، زمینه خرید بخشی از این اسناد را از سوی کتابخانه ملی اسرائیل فراهم کرد و گفتگو برای خرید این اسناد یک سال به درازا کشید.

این روزنامه می افزاید: کسی از شمار اسناد موجود در "جنیزه افغان" اطلاعی ندارد، اما گفته شده که تعداد آن به مراتب کمتر از ۲۰۰ هزار سندی است که در "جنیزه قاهره" به‌دست آمد.

کتابخانه ملی اسرائیل فاش نکرده که برای خرید این اسناد، چه مبلغی پرداخته و اعلام کرده که امیدوار است بتواند بقیه این اسناد را نیز بخرد.

'تصویر بی‌سابقه' از زندگی یهودیان در آسیای میانه

روزنامه هاآرتص نوشته که جنیزه افغان، دانشمندان و تاجران نسخ خطی باستانی را شگفت‌زده کرده است.

براساس گزارش‌ها این اسناد شامل نوشته‌هایی از سعادیا گائون، فیلسوف مشهور یهودی و نامه‌های شخصی و حقوقی از هزار سال پیش می‌شود.

به نوشته خبرگزاری آسوشیتد پرس، مجموعه اسناد به‌دست آمده از افغانستان، "تصویر بی‌سابقه‌ای" از زندگی یهودیان در ایران باستان در سده یازدهم ارائه می‌کند.

این نسخ خطی که طی سده‌ها در هوای خشک و بدون آفتاب غارها در افغانستان حفظ شده، شامل نوشته‌هایی به زبان‌های عبری، آرامی، عربی-یهودی و فارسی-یهودی است.

هگای بن‌شمای، مدیر علمی کتابخانه ملی اسرائیل گفت: "منطقه‌ای که این اسناد در آن پیدا شده، یک مرکز مهم فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در قرون وسطی بوده است."

آقای بن‌شمای افزود: "اشارات زیادی در مورد حضور یهودیان در این منطقه شده بود اما این نخستین بار است که ما به مجموعه عظیمی از اسناد دست پیدا می‌کنیم که نشان‌دهنده فرهنگ یهودیانی است که در آن منطقه زندگی می‌کرده‌اند. تاکنون چنین سندی در دست نداشتیم."

او که این اسناد را در دست داشت، گفت که در آن اسم‌های یهودی زیادی دیده می‌شود و شامل مدارک زیادی در مورد فعالیت بازرگانی یهودیان در امتداد "جاده ابریشم" است.

به گفته مدیر علمی کتابخانه ملی اسرائیل، یهودیان آسیای میانه مانند دیگر یهودیان در مناطق مسلمان نشین زندگی خوبی داشتند و برخورد با آنها نسبت به مناطق مسیحی‌نشین جهان به مراتب بهتر بوده است.

تا اواخر سده ۱۹ میلادی، حدود ۴۰ هزار یهودی در افغانستان زندگی می‌کردند. شماری از آنها پس از فشار دولت صفوی ایران به افغانستان پناه آورده بودند.

تا میانه‌های سده بیستم، تنها ۵ هزار یهودی در افغانستان باقی ماندند و بیشتر آنها پس از تشکیل دولت اسرائیل به این کشور مهاجرت کردند.

بی.بی.سی

--
 محمود فاضلی بیرجندی

--
اين نامه به دنبال عضو يت شمادرگروه كتابهاي رايگان فارسي ارسال شده است.
وبلاگ ما:
http://persianbooks2.blogspot.ru
آدرس ارسال نامه:
persianebooks@googlegroups.com
برای قطع اشتراك :
persianebooks+unsubscribe@googlegroups.com
 
مطالب وكتابهاي مروج خشونت وتجزیه طلبی و تروریسم ،ضد دولتي وضدديني و کتب قابل خرید دربازاررسمی ایران و کتب چاپ خارج(مشمول کپی رایت) براي اين گروه ارسال نخواهد شد.
لطفا موقع ارسال نامه به گروه حتما این موارد را درنظر بگیرید و لطفا موضوع نامه را نيزبه طور كامل ذكر كنيد
و از نوشتن به رسم الخط فینگلیش پرهیز کنید.
http://groups.google.com/group/persianebooks?hl=en
 
برای کمک به ارتقاء فرهنگ کتابخوانی، نامه های گروه را براي دوستان كتابخوان خود بفرستیدواز آنها بخواهید که در گروه عضو شوند.
خبر خوان وبلاگ:
http://feeds.feedburner.com/ketabxaneh
آدرس گزیده مطالب جالب ديگر تارنماها:
http://persianbooks-harfha.blogspot.com
برای یافتن شرایط عمومی وپرسش و پاسخ ها از این آدرس استفاده کنید:
http://book-faqs.blogspot.com
---
شما به این دلیل این پیام را دریافت کرده‌اید که در گروه Google Groups "کتاب های رایگان پارسی" مشترک شده‌اید.
جهت پست کردن مطلب به این گروه، ایمیلی به persianebooks@googlegroups.com ارسال کنید.
جهت لغو اشتراک از این گروه، ایمیلی به persianebooks+unsubscribe@googlegroups.com ارسال کنید.
از این گروه در http://groups.google.com/group/persianebooks?hl=fa دیدن کنید.
 
 

هیچ نظری موجود نیست:

بايگانی وبلاگ