ده سال است که رادیو سی.بی.سی کانادا در یک برنامه رادیوی معروف به نام Canada Reads بهترین کتاب منتشر شده در کانادا را انتخاب میکند. در طی مراحل مختلفی پنج کتاب برتر به مرحله نهایی میرسند. در طول چهار مناظره رادیویی که به طور زنده از رادیو و ویدیوی آن هم به صورت زنده از طریق وبسایت این برنامه پخش میشود، کتابها یکی یکی حدف میشوند تا در روز چهارم فقط یک کتاب باقی بماند. مناظره بین پنج پنلیست که از شخصیتهای معروف در زمینههای مختلف هستند برگزار میشود. هر پنلیست از یک کتاب دفاع میکند و سعی میکند دیگران را قانع کند که کتاب او بهتر است. در آخر هر برنامه بین این پنج نفر رأی گیری میشود تا یک کتاب حذف شود.
امسال اولین سالی بود که این برنامه به کتابهای غیر داستانی میپرداخت و به همین دلیل بحثهای حاشیهای زیادی نیز ایجاد کرد. همینطور امسال اولین سالی بود که کتاب یک نویسنده ایرانی به مرحله نهایی این مسابقه رسیده بود. کتاب معروف مارینا نعمت، "زندانی تهران" جزو یکی از این کتابها بود. "زندانی تهران" و "چیزی پرخاشگر" دو کتاب متفاوت با بقیه کتابهای این مجموعه بودند. "زندانی تهران" که به یکی از پرفروشترین کتابهای کانادا تبدیل شده و در بیش از بیست کشور دیگر هم منتشر شده است، به خاطرات دوران نوجوانی نویسنده آن میپردازد که در اوایل انقلاب ایران در زندان اوین به اعدام محکوم میشود و ناچار برای حفظ جان خود با زندانبان خود ازدواج میکند. "چیزی پرخاشگر" (که مطمئن نیستم ترجمه مناسبی برای Something Fierce" باشد) هم به خاطرات نوجوانی دختری شیلیایی میپردازد که به همراه مادرش از کانادا به شیلی برمیگردد که در مبارزات آزادیخواهانه مردم شیلی علیه دیکتاتوری پینوشه مشارکت کنند. سه کتاب دیگر یعنی "روی یک جاده سرد"، "بازی" و "ببر". به موضوعاتی آشناتر برای خواننده کانادایی مثل خاطرات یک خواننده راک کانادایی در تورهایش در سطح کانادا، زنده کردن خاطرات کودکی یک عاشق هاکی، ورزش محبوب کاناداییها و خاطرات یک شکارچی ببر در روسیه میپردازند.
در اولین روز این مناظره، ان-فرانسی گلدواتر،یک وکیل کبکی و یکی از پنلیستهای این مناظره، با حمله به مارینا نعمت و کارمن اگیرا، خاطرات نعمت را دروغی خواند که با خاطرات بقیه زندانیان اوین همخوانی ندارد و شخص کارمن اگیرا را تروریستی خواند که نمیداند "چطور ما او را به کانادا راه دادیم!" در قبال این اتهام مجری محبوب ایرانی تبار این برنامه "ژیان قمیشی" اولین کسی بود که از وی توضیح خواست. همینطور در پاسخ مدافع کتاب "چیزی پرخاشگر" که از وی پرسید "اگر تو او را تروریست بخوانی باید نلسون ماندلا را هم تروریست بدانی"ضمن تأیید گفت که "دستان ماندلا به خون آغشته است!"
در ادامه مناظرهها این دو کتاب چون به وقایعی که در خارج کانادا اتفاق میافتد میپردازند از نظر سه نفر از پنج پنلیست بی ارتباط به کانادا دانسته شدند که بحثهای خیلی جالبی را ایجاد کرد.
این بحث و جدلها در بین شنوندههای سی.بی.سی و خصوصاً بلاگرها و توئیترهای کانادایی جنجالی به پا کرد. تا آنجا که در انتهای مناظره اول طبق نظرسنجیهای آنلاین "زندانی تهران" محبوبترین کتاب و "ببر" کتابی که گلدواتر از آن دفاع میکرد پایین ترین محبوبیت را داشت. با این وجود طبق رأی پنلیستها کتاب زندانی تهران از دور مسابقه حذف شد.
خلاصهای از این بحثها را در ویدیوی زیر میتوانید ببیند. نسخه کامل این ویدیوها در سایت این برنامه قابل دسترسی است.
تعریف کانادایی و غیرکانادایی و تقابل نظر عموم و نظر نخبگان یا خبرگان چالشهای شنیدنی در این بحثها ایجاد کرد. نکته جالب و دور از انتظار آخرین قسمت این مناظره این بود که گلدواتر در آخرین دور رأیگیری به کتاب نویسده به زعم او تروریست شیلیایی رأی مثبت داد و این کتاب به عنوان بهترین کتاب امسال این مسابقه انتخاب شد. به نظرم این تغییر موضع ناشی از جبههگیری فضای مجازی علیه نظرات تند گلدواتر در اولین مناظره بود.
درباره زندانی تهران از همین وبلاگ: +
____________________________
اين نامه به دنبال عضو يت شمادرگروه كتابهاي رايگان فارسي ارسال شده است.
آدرس ارسال نامه:
persianebooks@googlegroups.com
برای قطع اشتراك :
persianebooks+unsubscribe@googlegroups.com
مطالب وكتابهاي مروج خشونت وتجزیه طلبی و تروریسم ،ضد دولتي وضدديني و کتب قابل خرید دربازاررسمی ایران و کتب چاپ خارج(مشمول کپی رایت) براي اين گروه ارسال نخواهد شد.
لطفا موقع ارسال نامه به گروه حتما این موارد را درنظر بگیرید و لطفا موضوع نامه را نيزبه طور كامل ذكر كنيد
و از نوشتن به رسم الخط فینگلیش پرهیز کنید.
http://groups.google.com/group/persianebooks?hl=en
برای کمک به ارتقاء فرهنگ کتابخوانی، نامه های گروه را براي دوستان كتابخوان خود بفرستیدواز آنها بخواهید که در گروه عضو شوند.
وبلاگ ما:
http://persianbooks2.blogspot.com
خبر خوان وبلاگ:
http://feeds.feedburner.com/ketabxaneh
آدرس گزیده مطالب جالب ديگر تارنماها:
http://persianbooks-harfha.blogspot.com
برای یافتن شرایط عمومی وپرسش و پاسخ ها از این آدرس استفاده کنید:
http://book-faqs.blogspot.com
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر